A Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) által szervezett bajnoki divíziók

HFL – Hungarian Football League

hflA magyar versenysorozatok “királya”, ahol a MAGYAR csapatok legjobbjai küzdhetnek meg egymással. Ebbe a kupába kizárólag meghívásos alapon lehet bekerülni, a belépőjegy pedig nem más, mint a Divízió I. bajnoki ARANYÉRME. A kupát rendszerint ősszel rendezi meg a Szövetség, szeptember elejével kezdődően. A kupából kiesni nem lehet, a nevezés további feltétele még a saját junior csapat indítása a magyar junior bajnokságok valamelyikében.

Divízió I.

d1Az első osztály, amelyben az utóbbi években alaposan lecsökkent a csapatok száma, de a Szövetség tervei között szerepel, hogy “feltöltik” a divíziót 10 csapatos szintre. A Divízió I. bajnoki ARANYÉRMESE meghívást kap a következő évi HFL kupában való indulásra. Rendhagyó módon csak a Div I. bajnoka élhet ezzel a lehetőséggel, a másik döntőbe került csapat nem, ezzel is növelve a HFL presztízsét. Ugyanakkor a divízió utolsó helyezettje automatikusan kiesik a Divízió II-be. A divízió küzdelmeit rendszerint tavasszal rendezi meg a Szövetség, március végével kezdődően.

Divízió II.

d2

A magyar másodosztály, mely csak nevében másodrangú, az elmúlt két év alatt izgalmas, kiélezett mérkőzéseket láthatott a nagyérdemű közönség. A csapatszám itt nagyobb, mint a Divízió I-ben. Ebben a divízióban kell kezdje minden újonnan alakult csapat, vagy akit ide sorol a Szövetség valamely határozata. Ebből a divízióból nem lehet kiesni, viszont a döntőbe jutott két csapat jogot nyer a következő évi Divízió I-ben való indulásra. A divízió küzdelmeit rendszerint tavasszal rendezi meg a Szövetség, március végével kezdődően.

Junior U19, Serdülő U16

u19A Szövetség az idei évtől kezdődően felosztotta a junior bajnokságot, ahol Junior U19 és Serdülő U16 korosztályos küzdelmek lesznek. Ezek a bajnokságok az utánpótlás-csapatok igen parázs küzdelmeit jelentik, ahol évről évre nagyobb létszámban és több csapat méreti meg magát. A bajnokságukat rendszerint ősszel rendezi meg a Szövetség, szeptember elejével kezdődően. Az osztályból sem feljutni, sem kiesni nem lehet. A HFL csapatoknak előírás, hogy kötelesek korosztályos bajnokságban is csapatot indítani, ezért aki HFL-be meghívást kap, az egyben junior csapatot is köteles kiállítani.