A múlt héten csapatunkban egy újabb születésnapot ünnepeltünk. Szülinapja alkalmából szeretnénk bemutatni nektek a csapatunk támadásért felelős edzőjét és társ-vezetőedzőjét, Farkas Mátét. Megragadva ezt az alkalmat vele is a játékospályafutására tekintünk vissza miközben edzői filizófiájáról és az eddigi edzői sikereiről beszélgettünk.

Játékosként:

Máté 2008-ban, 14 évesen kezdett el amerikai focizni az akkor induló Miskolc Steelers junior csapatában. Az amerikaifoci előtt egészen kis korától fogva sportolt, először a labdarúgásban, majd kosárlabdában próbálta ki magát, míg végül meglátott egy újságcikket a frissen alakult utánpótláscsapatról.

“2004-ben láttam életem első amerikaifoci meccsét és egyből magával ragadott a sport. Sajnos akkoriban nem volt Miskolcon lehetőség kipróbálni (a Steelers csapata 2006-ban jött létre – a szerk.). Nagyon megörültem, amikor 2008 nyarán találkoztam a felhívással miszerint 14 éves kortól várják a sport iránt érdeklődőket. Nem volt kérdés, azonnal jelentkeztem.”

“Az edzések mámora után jött a rideg valóság: életem első meccsén, a hirhedt februári Cellect Aréna kupán sikerült 3 térdszalagomat is elszakítanom. Utólag okos az ember, de lehet nem kellett volna 14 évesen, első meccses fiatalként a felnőttekkel játszanom 😊 “

A súlyos sérülés azonban nem hátráltatta Mátét, hiszen ezután még 10 évet töltött játékosként különböző csapatokban, szinteken:

“A februári sérülés után ősszel már meg is volt a visszatérés. Óriási büszkeséggel emlékszem vissza a mai napig arra, hogy szülővárosom első utánpótlás amerikai futball csapatának irányítója lehettem (2009 ősze – a szerk.). Innentől nem volt megállás, az első TD-m akkora lökést adott, hogy onnantól bármi jöhetett volna, semmi nem tudott volna eltéríteni ettől a csodás sporttól”

“16 éves koromban került fel a felnőtt kerethez, majd Phil érkezése változtatott meg mindent (Phillip Hilderbrand, a Steelers majd a Renegades vezetőedzője – a szerk.). Az amerikai szakember érkezése akkora löketet adott mindenkinek, megismertette velünk az addig csak filmekben látott amerikai sport kultúrát és büszként mondhatom, hogy az ő filozófiája és tanításai a mai napig nagy hatással vannak rám edzőként is.”

“Phil alatt számos nagyszerű eredmény sikerült elérnünk a CEI győzelemtől elkezdve a Divízió 2 megnyerésén át a Divízió 1 elődöntőjéig bezárólag (2012-ben Central European Interleague győzelem a Nyíregyháza Tigers, illetve 2014-ben Magyar Divízió 2 győzelem a Renegades tagjaként – a szerk.). Nagyon sokat köszönhetek neki, ha ő nincs, ma valószínőleg nem vagyok az a futball edző aki.”

“Játékosként a legnagyobb sikeremnek talán a 2017-es HFL szezont tartom, amikoris az Eger Heroes kezdő irányítójaként elődöntőbe vezethettem a csapatot egy kisebb teltházas stadionban, ott pedig életem legjobbját sikerült nyújtanom, miközben a Digi Sport élőben közvetítette a mérkőzést. A meccset ugyan elvesztettük, de sose fogom elfelejteni azt a szezont. Jó érzéssel tölt el ezekre a pillanatokra visszaemlékezni 😊”

A 2017-es HFL és Divízió 1-es dupla szezon után Máté még 1 évet húzott le játékosként a Renegades eddig utolsó Divízió 1-es szezonjában, majd annak befejeztével 10 év után szögre akasztotta a sisakott és a vállvédőt és azóta 100%-ban az edzősködésre fókuszál.

Edzőként:

Hilderbrand mester egyik filizófiája volt, hogy helyi edzők kinevelésével alapozza meg a Renegades sikeres jövőjét. Negyedik éves edzőként elmondható, hogy Farkas ennek a “Hilderbrand-iskolának” az egyik sikeres növendéke.

“2016-ban Phil felkért, hogy az irányító poszt mellett segítsek neki mint asszisztens edző. Itt kezdődött minden. Phil megtanított meccset elemezni, játéktervet kialakítani, edzéseket vezetni. Megadta az alaptudást amire később építkezni tudtam. Ezután 2017-ben megadta a lehetőséget, hogy játékos-edzőként én készítsem el a támadó stratégiát a mérkőzésre és én feleljek a játékhívásokért.”

“Edzőként azt vallom, hogy a futballt az agyunkkal játsszuk, ezért szeretem a csapatot minden mérkőzésre mentálisan teljesen felkészíteni. Edzői filozófiám alapján inkább tartom magam egy kontroll mániás stratégának, mint egy szabadkezet adó menedzsernek. Az a hitvallásom, hogy segítek úgy felkészülni a játékosoknak és a meccsen olyan helyzetbe hozni őket, ahol sikeresek lehetnek.”

“A támadó rendszerem inkább értelmezhető egy játék-filozófiaként, mint sem különálló X-ekből és O-kból felrajzolt játékokként. Szeretem egy olyan végrehajtás alapú támadógépezetként aposztrofálni magunkat, akik saját identitással rendelkeznek. Szeretem a védelmeket folyamatos nyomás alatt tartani mind vertikálisan, mind horizontálisan. Szeretek sok pontot szerezni és nyilván imádok nyerni. 😊”

Egy, az évek alatt nagyon sokat fejlődött, de még mindig amatőr szinten lévő sportban nem mindig könnyű az élet edzőként. Mik a legnagyobb kihívások számodra?

“A legnagyobb nehézséget talán az egyetlőnlen feltételek adják. Nehéz versenyezni más sportágakkal, akik nagyobb figyelmet kapnak és ezáltal könnyebben elérik azokat a fiatalokat, akik utána utánpótlást jelenthetnének a felnőtt csapatok számára.”

Negyedik szezonodat töltöd edzőként, ezalatt egész szép trófea gyűjteményre tettél szert. Melyikre vagy a legbüszkébb?

“Ez egy nagyon nehéz kérdés. A három év alatt megnyert két bajnoki trófeából nem könnyű választani. Az első egyértelműen kedves a szívemhez, mert ez volt az első sikerem edzőként. A srácokkal együtt nekem is rengeteget kellett tanulnom a csapat menedzselésről, a játékvezetőkkel való kommunikációról, a nehéz helyzetek kezeléséről.”

“A tavalyi, Div 1-es arany pedig szakmailag volt óriási siker, hiszen az ország egyik legjobb irányítójával dolgozhattam (Vasyl Jordan – a szerk.), aki teljesen más rendszerekhez és más edzői mentalitásokhoz, sokkal nagyobb szabadsághoz volt szokva, mint amit én képviselek. Imádtam vele és a többiekkel együttdolgozni és elképesztő, hogy mit sikerült együtt elérnünk (veretlen 7-0-ás szezon, 335 szerzett pont, 46 szerzett TD – a szerk.). Ez a trófea is örökre egy kedves emlék marad.”

Mit tartogat a jövő?

“Csapatszinten nagy dolgokat álmodtunk meg a vezetőséggel. Elkészítettünk egy hosszútávú stratégiát, aminek mentén egy stabil, jól működő és fenntartható amerikai futball programot tudunk felépíteni Miskolcon.”

“Személyes célom, hogy tovább fejlődjek szakmailag és vezetői készségek terén, hogy minél több játékosnak tudjak segíteni, hogy megvalósítsák a kitűzött céljaikat.”

Eredmények játékosként:

  • 9 szezon játékosként (2009-2018)
  • 2x Divízió II. bajnoki cím (2010, 2014)
  • 1x CEI bajnok (2012)
  • 1x Cellect Aréna Kupa ezüst érem (2012)
  • 1x HFL elődöntős (2017)

Eredmények edzőként:

  • 2 szezon játékos edzőként (2017-2018)
  • 4. szezon edzőként (2019- )
  • 1x Divízió II. bajnoki cím (2019)
  • 1x Divízió I. bajnoki cím (2021)