A napokban ünnepelte születésnapját csapatunk védelemért felelős edzője és társ-vezetőedzője (co-Head Coach), Venczel Tibor. Megragadva ezt az alkalmat játékospályafutására tekintünk vissza miközben edzői filizófiájáról és az eddigi edzői sikereiről beszélgettünk.

Játékosként:

Venczel Tibor 2006-ban, 16 éves korában a frissen alakult Miskolc Steelers csapatában kezdte pályafutását. Az amerikai foci előtt 8 évig rúgta a labdát szülővárosának utánpótlásbajnokságaiban.

“Legszívesebben azokra a szezonokra emlékszek vissza amikor bajnokok lettünk. Nehéz kiemelni egyet, minden arany másért emlékezetes.

Az első, a Steelers-szel (2010 -a szerk.) nagy löketett adott a későbbiekre, és megerősített abban, hogy érdemes ezt csinálni.

A CEI-ben (Central European Interleague – a szerk.) a Tigersben játszottam először nemzetközi meccseken (2012 -a szerk.). Nagyszerű érzés volt, hogy a hazánkat képviselhettük a Pozsony elleni döntőben.

Az első Renegades-es bajnoki szezonunk alapszakaszát kihagytam egy borda sérülés miatt (2014 – a szerk.), de a rájátszásra szerencsére már vissza térhettem és én is hozzá tudtam tenni ahhoz, hogy a csapat döntőbe jutott, majd hazai pályán megnyerte azt.

2019-ben, a Mustangs (Tatabánya Mustangs – a szerk.) elleni döntő volt az utolsó meccsem játékosként. Örülök hogy ilyen fergeteges, végletekig kiélezett, utolsó másodpercben eldőlő mérkőzésen vonulhattam vissza. Jó befejezés volt.”

Edzőként:

Tibi már jóval a visszavonulása előtt elkedett belekóstolni az edzősködésbe. A 2017-ben alakult U14-es Flag football csapatunk edzője lett, azóta pedig már az utánpótlás nevelés vezetőjeként is tevékenykedik. A Renegades legendás vezetőedzője, Phillip Hilderbrand kezdte el az edzői tudásának az alapjait lefektetni, majd Phil távozása után játékos-edzőként irányította a védelmet.

“2012 környékén Phil kezdett először DB segédedzőként (Defensive Back pozíciós edző – a szerk.) használni. Ekkor jutott először eszembe, hogy a későbbikben akár az egész védelemmel is foglalkozhatnék.Innentől fogva még játékosként én edzettem a DB-ket, 2019-ben pedig már a teljes védelmi egységet én irányítottam a játék mellett.”

Tibi a Hilderbrand féle defense-iskola növendéke, legnagyobb sikereit játékosként az ő regnálása alatt érte el, ezért nem csoda, hogy edzőként hasonló mentalitást képvisel mint az amerikai szakember: az agresszív védekező futball híve és bátran használja a fiatal játékosokat a mérkőzéseken.

“Szeretem nagyon alaposan kielemezni az ellenfelet, és minden lehetséges play-ükre felkészíteni a srácokat. Minden meccsre az adott ellenfélre szabott taktikával készítem fel a srácokat. Próbálom olyan helyzetbe hozni a játékosaimat ahol leginkább kamatoztathatják a képességeiket, és a legtöbb nagy játékot csinálhatják.”

Mindannyian tudjuk, hogy edzőként nem mindig fenékig tejfel az élet, ezzel kapcsolatban mi okozza számodra a legnagyobb kihívást?

“Talán az évről évre bizonytalanul változó roster nehezíti meg legjobban az edzői munkát. Mivel ebben nincs stabilitás, minden szezonnak kicsit tűzoltás jellege van, de ez országos probléma, sajnos nehéz rajta változtatni.”

A nehézsegek ellenére azért szerencsére sikerből is van bőven:

“Az idei szezon első meccsén 3 flag footbal játékosom esett át a tűzkeresztségen és lépett pályára a felnőtt csapatban, volt aki a kezdőbe is beverekedte magát a felkészülés során. Az ilyen eredményeket úgy gondolom bátran nevezhetjük sikernek. Ilyenkor érzem azt, hogy megéri csinálni.”

A 2022-es bajnokságról:

“A tavaszi felkészülés nagyon jól sikerült, én annak az eredményének írom be, hogy a Wolverines ellen így sikerült játszani. Egy-két meglepetés jó teljesítmény azért jól jött a védelemben de szinte végig nagyon megbízhatóan és magabiztosan játszott mindenki, úgyhogy én nagyon büszke vagyok a srácokra.”

2 hét múlva a Redda Futár Divízió II. második fordulójában egy igazi veterán csapathoz, a Rebels Oldboys-hoz látogatunk.

“Nehéz, kemény meccsre számítok. Nagyon rutinos, fizikális csapat az Oldboys.Bízok benne, hogy a tapasztalatbeli hátrányokat ellensúlyozni tudjuk és megnyerjük majd a meccset.”

Mit tartogat a jövő?

“Terveink szerint idéntől még nagyobb figyelmet fordítunk az utánpótlás képzésünkre és a flag football tömegsportosítására is vannak széndékaink. Úgy gondolom ezek kellenek ahhoz hogy megfelelő módon tudjunk hosszútávon tervezni és csapatot építeni.”

Eredmények játékosként:

  • 13 szezon játékosként (2006-2019)
  • 3x Divízió II. bajnoki cím (2010, 2014, 2019)
  • 1x CEI bajnok (2012)
  • 1x Fall Bowl ezüst érem (2011)
  • Cellect Aréna Kupa ezüst érem (2012)
  • HFL elődöntős (2017)

Eredmények edzőként:

  • 5. szezon edzőként (2018- )
  • 1x Divízió II. bajnoki cím (2019)
  • 1x Divízió I. bajnoki cím (2021)